مقالات و مکتوبات

تاریخچه میکروبیولوژی

[دانشمندان تجربی]

میکروب شناسی با اختراع میکروسکوپ در قرن هفدهم توسط آنتونی وان لیون هوک (۱۷۲۳- ۱۶۳۲) در هلند آغاز گردید. او با مشاهدات خود بر روی آب برکه، بزاق، خلط و… برای اولین بار موفق به مشاهده و کشف دنیای میکروارگانیسم‌ها شد. او نتایج مشاهدات خود را به انجمن سلطنتی انگلستان گزارش نمود. دوران شکوفایی میکروب شناسی با فعالیت‌های علمی پاستور (۱۸۹۵-۱۸۲۳، (شیمیدان فرانسوی بر روی پدیده تخمیر آغاز شد. پاستور را پدر علم میکروب شناسی نامیده‌اند. او نظریه تولید خود به خودی موجودات زنده را رد کرد و ثابت کرد که تخمیر یک فعالیت بیولوژیک و نه صرفاً شیمیایی است و توسط بعضی از انواع میکروارگانیسم‌ها ایجاد می‌شود. او نقش میکروارگانیسم‌ها در ایجاد بیماری و فساد مواد غذایی را نشان داد و برای کاهش میکروارگانیسم‌ها در مواد غذایی روشی را پیشنهاد داد که بعد‌ها پاستوریزاسیون نام گرفت. پاستور واکسیناسیون را که به شکل تجربی از زمان ادوارد جنر (۱۸۲۳ -۱۷۴۹ (وجود داشت بر یک مبنای علمی استوار ساخت و برای اولین بار واکسن‌هایی علیه سیاه زخم و هاری تولید کرد. در همین دوران یک پزشک آلمانی به نام رابرت کخ (۱۹۱۰ – ۱۸۴۳ (به میکروب شناسی علاقه‌مند شد. از مهم‌ترین فعالیت‌های علمی کخ معرفی اصول چهارگانه‌ای است که برای تایید بیماری زا بودن یک میکروب مشخص الزامی است. کخ بهمراه همکاران خود موفق شد روش‌های آزمایشگاهی میکروب شناسی را بهبود بخشد. برای مثال معرفی محیط‌های کشت جامد با استفاده از نوعی پلی ساکارید دریایی به نام آگار و نیز ابداع ظروف پتری (پتری دیش) از ابتکارات تیم تحقیقاتی او بود. رابرت کخ باکتری‌های مولد سیاه زخم، وبا و نیز باکتری مولد سل را کشف کرد و بدین سبب در ۱۹۰۵ موفق به کسب جایزه نوبل در پزشکی شد. رابرت کخ را یکی از پایه گذاران اصلی علم میکروب شناسی می‌شناسند. به دلیل حجم گسترده‌ی فعالیت‌های میکروب شناسی و کشف بسیاری از میکروارگانیسم‌ها در دوران پاستور و کخ، این دوران (۱۹۱۴-۱۸۵۷ (به نام عصر طلایی میکروب شناسی نامیده شده است. در ۱۹۲۸ الکساندر فلمینگ (۱۹۵۵ – ۱۸۸۱، (پزشک انگلیسی پنی سیلین را کشف کرد. این آنتی بیوتیک سپس در سال ۱۹۴۳ به عنوان اولین آنتی بیوتیک به تولید انبوه رسید و در درمان سربازان در اواخر جنگ جهانی دوم بکار گرفته شد و بدین ترتیب عصر آنتی بیوتیک‌ها آغاز گردید. در گذشته و قبل از شناسایی میکروب‌ها، کلیه موجودات زنده به دو دسته گیاهان و جانوران تقسیم می‌شدند بتدریج و با توسعه زندگی، بشر در برابر علت بسیاری از حوادث و وقایع خود را ناتوان می‌دید مثلاً اینکه چگونه انسان به بیماری‌های مختلف مبتلا می‌گردد و یا اینکه علت فساد مواد غذایی چیست و چگونه باید آن‌ها را نگهداری کرد بعد از کشف اولین میکروسکوپ، بشر در کمال تعجب پی به وجود موجودات زنده‌ریزی برد که می‌توانستند پاسخگوی بسیاری از سؤالات بی‌پاسخ او باشند. این موجودات ریز که با چشم غیر مسلح قابل رؤیت نیستند، میکروارگانیسم (موجودات ذره بینی) نامیده شده، بتدریج جای خود را در طبقه‌بندی موجودات زنده پیدا کردند. اصطلاح میکروبیولوژی، از سه کلمه میکرو (Micro (به معنای کوچک، بیو (Bio (به معنای زندگی و حیات و لوژی (Logy (به معنای علم و شناسایی تشکیل شده است. بنابراین علم میکروبیولوژی عبارت است از شناسایی موجودات ریز ذره بینی و آگاهی از قوانین حاکم بر زندگی آن‌ها و نیز بررسی تأثیرات متقابل آن‌ها بر سایر موجودات زنده و محیط پیرامون خود. شناخت خصوصیات زیست محیطی میکروب‌ها باعث گردیده تا انسان از صفات و اثرات مفید آن‌ها در جهت افزایش کیفی زندگی خود سود جسته، از طرفی راه‌های مقابله با تأثیرات منفی آن‌ها را پیدا نماید. بدین ترتیب پیش بینی می‌شود که در آینده، کشورهایی که احاطه بیشتری بر علم میکروبیولوژی دارند، در زمینه‌های مختلف علمی، سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی و … از قدرت بیشتری برخوردار باشند. میکروب‌ها اثرات مثبت یا منفی زیادی در زندگی انسان‌ها دارند به عنوان مثال مهم‌ترین عامل فساد مواد غذایی می‌باشند. با توجه به محدود بودن تولید فراورده‌های غذایی، انسان ناچار به مقابله با انواع عوامل فساد و به ویژه عوامل فساد میکروبی می‌باشد از سوی دیگر بسیاری از بیماری‌ها و مسمومیت‌های غذایی ناشی از فعالیت میکروارگانیسم‌ها می‌باشند، همچنین میکروارگانیسم‌ها اثرات مطلوب زیادی در مواد غذایی نیز دارند بسیاری از فرآورده‌های غذایی فقط توسط فعالیت میکروارگانیزمها تولید می‌شوند. بنابراین شناخت خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی میکروارگانیزمها برای یک متخصص صنعت غذایی امری ضروری می‌باشد. همگام با توسعه سایر علوم و پیدایش میکروسکوپ‌های دقیق و پیشرفته، علم میکروبیولوژی نیز وسعت یافت و شامل شاخه‌ها و گرایش‌های مجزایی گردید مانند: میکروبیولوژی عمومی، پزشکی، کشاورزی، غذایی، دامپزشکی و … هر یک در زمینه مسایل مربوط به خود بحث می‌کنند.

توانایی‌ های‌ لازم‌ برای‌ میکروبیولوژی

دروس اصلی برای رشته میکروبیولوژی در دبیرستان زیست، شیمی و زمین‌شناسی هستند. اطلاعات این سه درس پایه‌های علمی شما در دانشگاه را تقویت می‌کند. بنابراین باید هم به این دروس علاقه داشته باشید و هم برای قبولی در کنکور، حسابی آن‌ها را مطالعه کنید. دروس دانشگاهی میکروبیولوژی هم نسبت به سایر رشته‌های زیست‌شناسی جنبه حفظی بیشتری دارند چون سرشار از نام و ویژگی‌های میکروب‌ها هستند. پس قبل از انتخاب رشته به اینکه چقدر می‌توانید با حفظ کردن مطالب کنار بیایید فکر کنید.

مهارت‌ های‌ فردی

توانایی انجام کارهای انفرادی: کارهای رشته میکروبیولوژی اغلب فردی هستند و باید در آزمایشگاه مشغول به کار شوید. بنابراین یک متخصص میکروبیولوژی باید بتواند ساعت‌های طولانی به کار خودش متمرکز باشد. دقت بالا: کار در آزمایشگاه خصوصاً اگر مربوط به تشخیص طبی و مرتبط با سلامتی افراد باشد، نیازمند توجه، جزئی‌نگری و دقت بسیار زیادی است چون میزان خطا در این مشاغل اهمیت بالایی دارد. صبور بودن: کارهایی که به عنوان یک کارشناس یا متخصص میکروبیولوژی انجام می‌دهید، نیاز به صبر و صرف زمان دارند. بنابراین صبور بودن از ویژگی‌های کلیدی این رشته است.

علایق‌ شخصی

کار با تکنولوژی و نرم‌افزارهای مورد استفاده در میکروب‌شناسی باید جزو علایق و برنامه‌های شما باشد. شما به عنوان یک میکروبیولوژیست با میکروب‌ها کار می‌کنید، بنابراین باید این مسأله را نیز قبل از انتخاب رشته در نظر بگیرید. کار میکروبیولوژیست در آزمایشگاه تشخیص طبی یا آزمایشگاه‌های تشخیصی دیگر نیازمند این است که از برخورد داشتن با این موارد احساس بدی نداشته باشید. حتی برای کار در زمینه‌های کاربردی میکروبیولوژی مانند تشخیص طبی، باید بتوانید مقالات و مطالب علمی روز را مطالعه کنید و به تحقیق و پژوهش علاقه‌مند باشید.

آزمون‌ هدایت‌شغلی

مهم‌ترین لطفی که می‌توانید قبل از ورود به هر رشته و شغلی در حق خودتان انجام دهید، این است که مطمئن شوید استعدادها، علایق و اهدافتان در یک راستا قرار دارند. شاید آنچه تا به اینجا درباره توانمندی‌های لازم برای رشته میکروبیولوژی گفته شد تا حدی شما را به نتیجه نزدیک کرده باشد.

شاخه های میکروبیولوژی

میکروبیولوژی پزشکی

شاخه‌ای از میکروبیولوژی و پزشکی است؛ که به مطالعه میکروارگانیسم‌هایی که در پزشکی اهمیت دارند و قادر به ایجاد بیماری‌های عفونی در انسان هستند، می‌پردازد.[۱] میکروبیولوژی پزشکی، شامل مطالعه بیماری‌زایی (ساز وکاری که باعث ایجاد بیماری می‌شوند)، اِپیدمیولوژی (همه گیرشناسی) میکروبی می‌شود؛ که با مطالعه پاتولوژی (آسیب‌شناسی) و ایمونولوژی (ایمنی‌شناسی) بیماری‌ها نیز مرتبط است. این شاخه از میکروبیولوژی از شاخه‌هایی است؛ که به‌طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته و به دلیل اهمیت فراوان آن در پزشکی، به چند شاخه تقسیم شده‌است. همراه با ارائه دانش و درک عمیق از ماهیت پاتوژن، این سیر مطالعه در چندین نوآوری ایمونولوژیکی (ایمنی‌شناسی) در زمینه علوم پزشکی به کار گرفته شده‌است. به دلیل تلاش‌های دانشمندان و محققان در زمینه میکروبیولوژی پزشکی، از طریق توسعه واکسن در برابر ارگانیسم‌های مهاجم، بیماری‌های مرگبار و ناتوان‌کننده مثل آبله، فلج اطفال و سل، یا ریشه‌کن شده‌اند یا تا حد زیادی قابل درمان‌اند. میکروب‌ها مرتب در حال تکامل و تغییر هستند و هزاران نسل جدید را در هر سال تولید می‌کنند. به این ترتیب یک عدم تقارن در تکامل بشر و انگل‌ها و میکروب‌های آن پدید می‌آید؛ که تنها علاج آن تکامل دانش میکروبیولوژی پزشکی است.

میکروبیولوژی‌ صنعتی

میکروبیولوژی صنعتی شاخه‌ای از بیوتکنولوژی است. در این رشته از میکروب‌ها برای تولید محصولات صنعتی در مقیاس زیاد استفاده می‌شود. میکروبیولوژی صنعتی در صنایع داروسازی، صنایع غذایی و تخمیری، کشاورزی، تولید حلال‌های صنعتی و پاکسازی محیط زیست کاربرد دارد. در این صنایع از میکروب‌ها به ویژه باکتری‌ها و قارچ‌ها برای تولید آنتی‌بیوتیک‌ها، آنزیم‌ها، ویتامین‌ها و سوخت‌های زیستی استفاده می‌شود. برای تولید حداکثر محصول با روش‌های ژنتیکی سویه‌هایی از میکرواورگانیسم‌ها انتخاب می‌شوند که حداکثر بازدهی را دارند. به علاوه از مهندسی ژنتیک برای تغییر ژنوم میکرواورگانیسم‌ها برای بهینه‌سازی تولید محصول، استفاده می‌شود. از میکروبیولوژی صنعتی در تجزیه ترکیبات آلی، تجزیه پسماندهای صنعتی و ترکیبات سمی، تجزیه نفت، کودهای زیستی و سوخت‌های زیستی کاربرد دارد. در ادامه این مطلب ابتدا ویژگی میکرواورگانیسم‌هایی که در صنعت کاربرد دارند را به همراه انواع محیط‌های کشت صنعتی و سیستم‌های تخریبی توضیح می‌دهیم و در ادامه کاربرد میکروبیولوژی صنعتی را در صنایع مختلف مرور می‌کنیم.

میکروبیولوژی‌ غذایی

آزمایش‌های میکروبیولوژی در صنایع غذایی اهمیت بسیاری دارند و به عنوان یک ابزار کلیدی در ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی به کار می‌روند. در این آزمایش‌ها، نمونه‌های مواد غذایی از جمله مواد خام، محصولات تولیدی و حتی سطوح و تجهیزات صنایع غذایی جمع‌آوری و تحلیل می‌شوند. به عنوان مثال: ۱. آزمایشات آلودگی میکروبی: این آزمایشات برای شناسایی و شمارش میکروارگانیسم‌های حاضر در مواد غذایی انجام می‌شود. این شامل باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های ممکن است. ۲. آزمایشات ایمنی غذایی: در این آزمایشات، میکروب‌های بیماری‌زا یا سموم طبیعی و شیمیایی در مواد غذایی شناسایی و ارزیابی می‌شوند. مثلاً، برای تشخیص باکتری‌های سالمونلا و اشریشیاکلی در محصولات غذایی از این آزمون‌ها استفاده می‌شود. ۳. آزمایشات مرتبط با فرآیند‌های تولید: در این آزمایشات، میزان واکنش میکروبی و تغییرات در فرآیند‌های تولیدی مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، در فرآیند‌های تولید مواد غذایی تخمیری مثل نان یا پنیر، آزمون‌هایی برای بررسی واکنش میکروبی و تولید محصول نهایی انجام می‌شود. ۴. آزمایشات مرتبط با کنترل کیفیت و ماندگاری: در این آزمایشات، تاثیر عوامل مختلف مانند دما، رطوبت و بستر رشد بر روی رشد و زنده‌مانی میکروارگانیسم‌ها در مواد غذایی مورد بررسی قرار می‌گیرد. با کمک این آزمایشات، صنایع غذایی می‌توانند اطمینان حاصل کنند که محصولات غذایی آن‌ها ایمن و با کیفیت هستند و همچنین برای بهبود فرآیند‌های تولید و افزایش ماندگاری محصولات خود اقدامات لازم را انجام دهند.

بازارکار و آینده‌شغلی

آینده شغلی و بازار کار رشته دانشگاهی میکروبیولوژی را می‌توان در سازمان‌ها و مراکزی نظیر: سازمان‌های مرتبط با بهداشت و درمان، آزمایشگاه‌های پاتولوژی خصوصی، آزمایشگاه‌های پاتولوژی میکروب شناسی بیمارستان‌ها، کلینیک‌های درمانی، پژوهشگاه‌های نفت، صنایع غذایی و دارویی، کارخانه‌های تولید مواد غذایی، کارخانه‌های تولید مواد بهداشتی، کشاورزی، محیط زیست و … جستجو و پیدا نمود. این رشته به دلیل ارتباط زیاد با صنایع مختلف و کاربردهای مختلفش می‌تواند موقعیت‌های شغلی متنوع و زیادی داشته باشد. بازار کار و آینده شغلی برای اشخاصی که این رشته را ادامه داده و مدارج بالاتر تحصیلی را طی نموده‌اند بیشتر خواهد بود. کسانی که موفق به اخذ دکتری تخصصی این رشته می‌شوند می‌توانند در دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها مشغول به کار و کسب درآمد شوند.میکروبیولوژی راهگشای پیشرفت پزشکی است و گسترش این علم توانسته بیماری‌های لاعلاج و مرگبار را شناسایی و درمان کند. در تمام دنیا مردم چشم‌انتظار یافتن راهی از طریق این علم برای نجات انسان از چنگال بیماری‌های عفونی جدید‌ هستنداز آن‌جا که این رشته به بقا و ادامه‌ی زندگی بشر یاری می‌رساند و یک رشته‌ی تحقیقاتی است، به آن علاقه‌مندم. عمده‌ی کار دانشجویان میکروبیولوژی مربوط به آزمایشگاه‌هاست اما متأسفانه واحدهای عملی به نسبت نیاز این رشته کم‌تر تدریس می‌شوند و این باعث شده آمادگی لازم برای ورود به بازار کار را نداشته باشند. کارشناسان میکروبیولوژی در پژوهشگاه نفت برای تحقیق بر روی میکروب‌های نفت‌خوار یا گوگردزدایی‌، در بخش صنایع غذایی در کارخانه‌های کنسروسازی و کمپوت‌‌سازی و در صنایع بهداشتی مشغول به کار هستند. تهیه‌ی لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز در این گرایش یکی از شغل‌هایی است که بعضی جذب آن می‌شوند. مؤسسه‌ی استاندارد یا آزمایشگاه‌های کارخانجات تهیه‌ی مواد بهداشتی و غذایی برای تشخیص کیفیت و سلامت این مواد از نظر عدم آلودگی میکروبی‌، مراکز تهیه‌ی مواد دارویی مانند تهیه‌ی آنتی‌‌بیوتیک‌ها و بالاخره کارخانجات تهیه‌ی اسید‌ها مانند اسید بوتریک و اسید استیک و حلال‌ها مانند الکل و استون و مراکز تهیه‌ی واکسن مانند مؤسسه‌ی رازی و انستیتو پاستور ایران نیز می‌توانند مراکز جذب فارغ‌التحصیلان این رشته باشند.

بهترین دانشگاه ها برای رشته میکروبیولوژی

(دانشگاه بریتانیا)

در مقیاس بین‌المللی، محبوب‌ترین دانشگاه‌ها در زمینه میکروبیولوژی عبارتند از: دانشگاه هاروارد، مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT)، دانشگاه آکسفورد و دانشگاه کمبریج. به طور صادقانه باید گفت که کیفیت آموزش ممکن است از دانشگاهی به دانشگاه دیگر تفاوت چندانی نداشته باشد، اما نرخ پذیرش در این دانشگاه‌های جهانی بسیار رقابتی است. اگر قصد دارید برای دانشگاه‌های برتر در رشته میکروبیولوژی درخواست بدهید، حتماً به دانشگاه‌های دیگر در بهترین کشورها برای تحصیل میکروبیولوژی نیز درخواست بدهید تا شانس قبولی خود را افزایش دهید. اکنون بیایید مجدد نگاهی به لیست کشورهایی که به خاطر دوره‌های میکروبیولوژی معروف هستند بیاندازیم!

بریتانیا

بریتانیا یکی از بهترین کشورها برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی است، زیرا در زمینه تحقیقاتی دستاوردهای قابل توجهی داشته است. پس از اتمام دوره کارشناسی سه‌ساله در رشته میکروبیولوژی، دانشجویان می‌توانند به انواع گزینه‌های تخصصی برای مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری در این رشته دست یابند. این تخصص‌ها شامل مهندسی بالینی، بافت و سلول، ژنتیک و بیوتکنولوژی و غیره می‌شوند. دانشجویان غیر اتحادیه اروپا برای هر سال تحصیلی بین ۲۷,۰۰۰ تا ۳۶,۰۰۰ دلار شهریه پرداخت می‌کنند، در حالی که دانشجویان اتحادیه اروپا کمی بیش از ۱۰,۰۰۰ دلار در سال می‌پردازند. هزینه‌های مسکن نیز بین ۸۹ تا ۲۲۸ دلار در ماه متغیر است، که خوابگاه‌های دانشجویی ارزان‌تر از اقامتگاه‌های خصوصی هستند. دانشجویان بین‌المللی مجاز به کار پاره‌وقت به مدت ۲۰ ساعت در هفته هستند و پس از فارغ‌التحصیلی می‌توانند تا دو سال در کشور بمانند تا فرصت‌های شغلی را پیگیری کنند. برخی از بهترین کالج ها و دانشگاه های میکروبیولوژی در انگلستان عبارتند از: دانشگاه آکسفورد امپریال کالج لندن دانشگاه کمبریج

آلمان

آلمان یکی دیگر از کشورهایی است که برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی بسیار مناسب است. این کشور به عنوان یک کشور صنعتی پیشرفته با یکی از بهترین زیرساخت‌های جهان شناخته می‌شود. آلمان به پژوهش و توسعه اهمیت بسیاری می‌دهد و در زمینه‌های مختلف علمی و فناوری دستاوردهای قابل توجهی داشته است. شهریه تحصیل در رشته میکروبیولوژی در آلمان از ۱,۰۰۰ تا ۳۶,۰۰۰ دلار متغیر است، در حالی که در دانشگاه‌های دولتی دانشجویان معمولاً کمتر از ۱,۰۰۰ دلار پرداخت می‌کنند. هزینه مسکن نیز بسته به نوع مسکن، حداکثر تا ۱,۰۰۰ دلار در ماه تخمین زده می‌شود. بورسیه‌های تحصیلی برای دانشجویان بین‌المللی واجد شرایط به راحتی در دسترس است و همچنین دانشجویان مجاز به کار ۱۲۰ روز کامل در سال به موازات تحصیلات خود هستند. برخی از بهترین دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در آلمان برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی عبارتند از: دانشگاه وورزبورگ دانشگاه مونیخ دانشگاه آزاد برلین تحصیل در آلمان به دانشجویان این امکان را می‌دهد که در محیطی پیشرفته و با امکانات تحقیقاتی برجسته به تحصیل بپردازند. با وجود بورسیه‌های تحصیلی متنوع و امکان کار پاره‌وقت، دانشجویان بین‌المللی می‌توانند هزینه‌های تحصیل و زندگی خود را مدیریت کنند و از یک تجربه تحصیلی غنی در یکی از کشورهای پیشرو اروپا بهره‌مند شوند.

مالزی

مالزی با دانشگاه‌های مشهور جهانی، به عنوان یک مقصد رو به رشد برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی شناخته می‌شود. این کشور با سرمایه‌گذاری‌های کلان در تحقیق و توسعه و همچنین برنامه‌های تحصیلی با کیفیت بالا، محیطی مناسب را برای تحصیل در مالزی فراهم می‌کند. تنوع فرهنگی و فرصت‌های متعددی که برای تعاملات بین‌المللی وجود دارد، مالزی را به گزینه‌ای جذاب برای تحصیل در این رشته تبدیل کرده است. در اینجا به بررسی تخصصی‌تر این رشته در چندین دانشگاه برتر مالزی می‌پردازیم. دانشگاه مالایا (UM) دانشگاه مالایا یکی از بهترین دانشگاه‌های مالزی است که برنامه‌ی کارشناسی علوم میکروبیولوژی و ژنتیک مولکولی را ارائه می‌دهد. این برنامه به دانشجویان اطلاعاتی در مورد میکروب‌ها، ژن‌ها، وراثت و جهش‌ها می‌دهد. همچنین اهمیت باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر میکروب‌ها را در محیط به عنوان عوامل بیماری‌زا ارائه می‌کند. رشته میکروبیولوژی در این دانشگاه در رتبه‌بندی‌های جهانی نیز جایگاه بالایی دارد و فرصت‌های شغلی متعددی برای فارغ‌التحصیلان در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی و دارویی، آزمایشگاه‌های تحقیقاتی و دولتی و شرکت‌های بیوتکنولوژی فراهم می‌کند. دانشگاه ملی مالزی(UKM) دانشگاه ملی مالزی یکی دیگر از دانشگاه‌های معتبر است که برنامه‌ی کارشناسی علوم با افتخار در میکروبیولوژی را ارائه می‌دهد. این برنامه دانشجویان را با تنوع میکروبی، مدیریت میکروارگانیسم‌ها، فعالیت‌های سلولی و مولکولی میکروب‌ها و نقش آن‌ها در صنایع، محیط زیست، پزشکی، کشاورزی و غذا آشنا می‌کند. این برنامه همچنین به دانشجویان امکان می‌دهد تا در زمینه‌های مختلف میکروبیولوژی مانند بیماری‌ها، بهداشت، غذا و محیط زیست تحقیق کنند. دانشگاه خصوصی MONASH و UCSI مالزی رشته میکروبیولوژی در دانشگاه‌های خصوصی MONASH و UCSI مالزی نیز شهرت جهانی دارد. دانشگاه MONASH، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین آموزشی و با تمرکز بر تحقیق و توسعه در زمینه میکروبیولوژی، فرصت‌های بی‌نظیری برای دانشجویان جهت شرکت در پروژه‌های تحقیقاتی و ارتباط با صنایع مختلف فراهم می‌کند. از سوی دیگر، دانشگاه UCSI با ارائه برنامه‌های تحصیلی متنوع و همکاری با مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌های پیشرفته، دانشجویان را برای ورود به بازار کار و پژوهش‌های علمی در سطح بین‌المللی آماده می‌کند. این دانشگاه با تأکید بر یادگیری عملی و تجربه‌محور، مهارت‌های لازم برای موفقیت در عرصه‌های مختلف میکروبیولوژی را به دانشجویان ارائه می‌دهد. در مجموع، تحصیل رشته میکروبیولوژی در مالزی در این دو دانشگاه می‌تواند زمینه‌ساز پیشرفت‌های علمی و حرفه‌ای چشمگیری برای دانشجویان باشد.

سوییس

سوئیس با ارائه کارآموزی‌ها و بورس‌های تحصیلی به دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری، آن‌ها را ترغیب به پیشرفت در رشته میکروبیولوژی و تخصص‌های مرتبط می‌کند. ویروس‌شناسی، باکتری‌شناسی و قارچ‌شناسی از جمله زمینه‌های اصلی تمرکز در این کشور هستند. شهریه دانشگاه‌ها در سوئیس بیش از ۲۰۰۰ دلار در سال نیست و هزینه مسکن بین ۴۵۰ تا ۱۲۰۰ دلار در ماه متغیر است که خوابگاه‌های دانشجویی ارزان‌تر از اجاره آپارتمان می‌باشد. بنابراین، سوئیس مقصد مناسبی برای دانشجویانی است که به دنبال تحصیل در مؤسسات آموزشی برجسته در رشته میکروبیولوژی هستند. دانشجویان بین‌المللی می‌توانند از بورس‌های تحصیلی دانشگاهی و دولتی بهره‌مند شوند و بر اساس اینکه آیا از کشورهای اتحادیه اروپا هستند یا نه، مجاز به کار پاره‌وقت به مدت ۱۵ ساعت در هفته از ابتدای ترم یا پس از ۶ ماه می‌باشند. برخی از برترین دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در سوئیس برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی عبارتند از: دانشگاه زوریخ مؤسسه فناوری فدرال زوریخ (ETH Zurich) دانشگاه برن تحصیل در سوئیس فرصتی عالی برای دانشجویان فراهم می‌کند تا در محیطی پیشرفته و با امکانات گسترده آموزشی و پژوهشی به یادگیری و تحقیق بپردازند. بورسیه‌های مختلف و امکان کار پاره‌وقت به دانشجویان کمک می‌کند تا هزینه‌های تحصیل و زندگی خود را پوشش دهند و از تجربه‌ای ارزشمند در یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای اروپایی بهره‌مند شوند.

دانمارک

اگر به دنبال بهترین کشور برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی هستید، دانمارک انتخاب بسیار خوبی است. این کشور دارای آزمایشگاه‌های سطح ۳ است که به محققان امکان مطالعه بر روی ارگانیسم‌های اصلاح شده ژنتیکی را می‌دهد. این امر منجر به درک بهتر بیماری‌های عفونی و توسعه واکسن‌ها می‌شود. شهریه دانشجویان در دانمارک بین ۱۱,۰۰۰ تا ۲۰,۰۰۰ دلار در سال متغیر است، در حالی که دانشجویان اتحادیه اروپا یا شهریه‌ای پرداخت نمی‌کنند یا کمتر از ۲۰۰ دلار در سال می‌پردازند. هزینه اجاره مسکن ماهانه نیز بین ۲۰۰ تا ۱,۵۰۰ دلار است. دانشجویان بین‌المللی می‌توانند از بورسیه‌های مختلف بهره‌مند شوند و مجاز به کار پاره‌وقت به مدت ۱۰ تا ۲۰ ساعت در هفته هستند. برخی از بهترین دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در دانمارک برای تحصیل در رشته میکروبیولوژی عبارتند از: دانشگاه کپنهاگ دانشگاه فنی دانمارک دانشگاه آرهوس تحصیل در دانمارک به دانشجویان امکان می‌دهد تا در محیطی پیشرفته با دسترسی به آزمایشگاه‌های مدرن و امکانات تحقیقاتی فراوان به تحصیل بپردازند. بورسیه‌های تحصیلی و امکان کار پاره‌وقت کمک می‌کند تا دانشجویان بین‌المللی بتوانند هزینه‌های تحصیل و زندگی خود را تأمین کنند و از تجربه‌ای غنی در یکی از کشورهای پیشرو اروپا بهره‌مند شوند.